KOPPING

Kopping (cupping eller vakuumterapi) er en gammel terapiform innenfor både vestlige og østlige kulturer, også i Norge. Fram til 1920 ble såkalte ”koppekoner” registrerte som egen yrkesgruppe i Kristiania.

Kopping kan benyttes alene eller i tillegg til f.eks. massasje eller behandling med nåler. Ved hjelp av vakumkopper på huden (f.eks. bambuskopper eller oppvarmede glasskopper som på bildet) skapes et undertrykk som skal påvirke bindevevet i muskler og underhud. Blodsirkulasjonen øker og bidrar til å transportere bort slaggprodukter i bindevevet. Kopping kan brukes ved muskelspenninger, senebetennelser mm., og kan også være en del av behandlingen innen tradisjonell kinesisk medisin.

Man kan bruke stående kopping, det vil si at koppene blir satt på f.eks. ryggen slik som på bildet, og kan stå 10-20 minutter. Dette oppleves for de fleste behagelig og avslappende. Man kan også bruke glidende kopping, der koppene beveges slik at det føles som en dyp massasje. Man kan bruke sterkt eller svakt sug i koppene alt etter hva man ønsker å oppnå.

 

 

Mange pasienter får kopping i forbindelse med akupunkturbehandlingen, enten fordi de trenger det eller fordi de ønsker det pga. velværet som følger med en slik dyp massasje.